ПРИНЦИПИ ПОБУДОВИ Й РЕАЛІЗАЦІЇ АДАПТИВНОЇ СИСТЕМИ МЕНЕДЖМЕНТУ САНІТАРІЇ, ГІГІЄНИ, БЕЗПЕКИ Й ЕЛЕКТРОБЕЗПЕКИ В ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ

Array

Автор(и)

  • Я.О. Сєріков Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова
  • Д.О. Шаповаленко Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова
  • А.О. Карюк Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова
  • К.С. Сєрікова Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова

DOI:

https://doi.org/10.33042/2522-1809-2022-1-168-116-120

Ключові слова:

готельно-ресторанні підприємства, безпека життєдіяльності людини, менеджмент, санітарія, гігієна, електробезпека, конкурентоздатність, економічна ефективність.

Анотація

Результати досліджень свідчать про перспективу активізації розвитку туристичної галузі, готельно-ресторанних підприємств в Україні. Досвід зарубіжних економічно розвинених країн свідчить, що на додаток до соціально-культурного значення, ця галузь забезпечує й достатньо значне надходження коштів до бюджету країни. За підрахунками витрати туристів на послуги підприємств гостинності становлять від 30% до 50% усіх витрат. На ринку готельної індустрії України працюють і міжнародні готельні мережі. Тому, з метою забезпечення конкурентоздатності готельно-ресторанних підприємств, таке положення визначає необхідність підвищення якості готельних послуг. До основних важливих показників, що визначають якість готельних послуг, відносяться санітарно-гігієнічний стан на підприємстві, рівень безпеки й електробезпеки. Причому, ці показники є важливими для забезпечення безпеки життєдіяльності як для персоналу, так і гостей. Очевидно, що рівень цих показників є важливим і при формуванні конкурентоздатності підприємства. Опубліковані результати досліджень стосовно розглядуваних показників діяльності підприємств гостинності показують на недостатню увагу, що приділяється для їх покращення. Причому, цей висновок стосується як до України, так і зарубіжних країн. Як свідчать публікації, у результаті такого положення це призводить до випадків харчових отруєнь, нещасних випадків, електротравм, що стаються як з гостями підприємств гостинності, так і з їх персоналом. Наявні опубліковані результати досліджень, що відносяться до вирішення розглядуваної проблеми, спрямовані, як правило, на вдосконалення стану санітарії, гігієни, безпеки чи електробезпеки на локальних ділянках виробничої чи організаційно-культурної діяльності підприємства. До проблеми забезпечення належного стану розглядуваних показників діяльності підприємства входить значний перелік завдань. Тому для її вирішення необхідний системний комплексний підхід з використанням принципів менеджменту, а для її реалізації - застосування спеціалізованого програмного забезпечення.

Біографії авторів

Я.О. Сєріков, Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова

кандидат технічних наук, доцент кафедри охорони праці та безпеки життєдіяльності

Д.О. Шаповаленко, Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова

кандидат економічних наук, доцент кафедри туризму і готельного господарства

А.О. Карюк, Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова

старший викладач кафедри туризму і готельного господарства

К.С. Сєрікова, Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова

студентка-магістрант навчально-наукового інституту економіки та менеджменту

Посилання

1. Nechayuk, L.I., Nechayuk, N.O. (2006). Hotel and restaurant business: management. Kyiv, Center for Educational Literature. [in Ukrainian]
2. Opanashchuk, Yu.Ya. (2004). Development of the hotel industry in Ukraine: trends and prospects. Hotel and restaurant business, 3, 70–72. [in Russian]
3. Kondratenko, N.O., Obolentseva, L.V. (2019). Analysis of the current state and trends in the development of the hotel industry in regions of Ukraine. The Problems of Economy, 4 (42), 72–80. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-0712-2019-4-72-80 [in Ukrainian]
4. Zayets, V., Neschadym, L. (2017). Occupational safety and security in the hotel and restaurant complex. All-Ukrainian scientific-practical conf. «Innovative technologies in the hotel and restaurant business». Kyiv, NUHT, 165–166. URL: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/26471 [in Ukrainian]
5. Risks in the tourism business. URL: https://prohotelia.com/ [in Ukrainian]
6. WHO. Problems of food safety in the world. URL: https://foodsmi.com/a1270/ [in Russian]
7. US data on food poisoning. URL: http://www.russian-bazaar.com/ru/content/17263.htm [in Russian]
8. Sopiga, V. Innovative technologies for labor protection in hotel and restaurant complexes. URL: http://dspace.pnpu.edu.ua/bitstream/123456789/14609/1/96.pdf [in Ukrainian]
9. Kirpychenko, N. (2020). Modern innovation and information technologies in the restaurant industry. Proceedings of international scientific and practical internet conference «Innovative development of hotel and restaurant industry and food production». Prague, 167–169. URL: http://donnuet.edu.ua/wp-content/uploads/2021/04/iinnovative-development-of-hotel-and-restaurant-industry-and-food-production_2020.pdf [in Ukrainian]
10. Peregud, V., Choriy, M. (2015). Quality of service provision as a strategic factor in fluencing the success of a restaurant enterprise. Scientific Herald of the Mukachevo State University. Economic Sciences, 19(14), 196–203. URL: http://dspace.msu.edu.ua:8080/bitstream/123456789/2977/1/n19-197-205.pdf [in Ukrainian]
11. Galachenko, O., Nezveschuk-Kohut, T. (2021). Analysis of the activity of hotel industry enterprises in modern conditions. Ukrainian Journal of Applied Economics, 6(1), 142–148. DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2021-1-17 [in Ukrainian]
12. Sanitary rules for catering companies. (2004). Ed. by Fedorchenko, F. Kharkiv, Factor. [in Russian]
13. DSTU 4268: 2003 (2006). Touristservices. Accommodation facilities. General requirements. Pub. Official, Kyiv, Derzhspozhyvstandart Ukrainy. [in Ukrainian]
14. Serikov, Ya., Kozhenevsky, L. (2012). Safety of life – securitology. Problems, tasks, solutions. Monograph. Kharkiv, KhNUMG. [in Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-03-25

Як цитувати

Сєріков, Я., Шаповаленко, Д., Карюк, А., & Сєрікова, К. (2022). ПРИНЦИПИ ПОБУДОВИ Й РЕАЛІЗАЦІЇ АДАПТИВНОЇ СИСТЕМИ МЕНЕДЖМЕНТУ САНІТАРІЇ, ГІГІЄНИ, БЕЗПЕКИ Й ЕЛЕКТРОБЕЗПЕКИ В ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ: Array. Комунальне господарство міст. Серія: «Інформаційні технології та інженерія», 1(168), 116–120. https://doi.org/10.33042/2522-1809-2022-1-168-116-120

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають